Come On Guys~Click it!

menu campus life cerpen novel penulisan doodles

music for my life and my soul~

what friend for part 2 (the gazette fanfic)

Kai memasukkan tangannya ke dalam jaketnya. Sekali sekala dia mengusap tangannya yang sejuk. Langit seakan-akan ingin menangis. Gelap dan sejuk. Kai cepat-cepat masuk ke kedai serbaneka. Pintu kedai ditutup. Kai terus pergi ke bahagian roti. Dia mengambil pizza Danish satu dan twister perasa oren. Kai membayar makanannya dan segera ingin beredar daripada kedai itu. Dia perasan yang cashier kedai itu memandang mukanya seperti ada yang pelik tentangnya. Kai membuka pintu kedai dan angin sejuk seakan-akan menikam kulit putihnya. Hujan mulai turun dengan lebatnya. Kai menutup pintu kedai balik dan berpaling ke arah cashier tadi.

“ Er, payung ada dijual di sini tak? ”

Kai berjalan dan memegang payungnya dengan kemas supaya angin sejuk yang bertiup kencang tidak dapat menerbangkan payungnya. Dalam kebisingan bunyi hujan yang menghentam bumbung rumah kedai, telinga Kai masih dapat menangkap suara tangisan seorang budak. Dia berpaling ke semua arah dan menemui seorang budak lelaki yang sedang menangis. Kai menuju ke arahnya.

“ kenapa awak menangis? Awak sakit ke?” Tanya kai. Budak lelaki itu menggeleng. “ jadi, kenapa awak menangis? ”.

“Saya terlambat untuk pertandingan bahas. Saya mesti di keluarkan daripada pertandingan. Segala usaha saya mesti sia-sia.” Budak lelaki itu menundukkan wajahnya. Kai menghulurkan payungnya kepada budak lelaki itu.

“ ambillah. Lagipun apartment abang dekat jer. Awak dah makan? ” budak itu menggeleng. Kai menghulurkan makanan yang di belinya sebentar tadi. “ Ambillah, abang dah kenyang. Lagipun kita takkan dapat berfikir elok dalam perut lapar kan?”

“ Te..terima kasih.”

“ tak apa. ganbatte dayo!” kai berdiri di bawah hujan dan melihat budak lelaki itu berlalu. Kai tersenyum puas. ’selamat berjaya’

Kai sampai di depan pintu apartment sedang berfikir hendak masuk ke tidak. Air menitik-nitik jatuh ke lantai. ‘mesti aku kena marah dengan Aoi.’ Kai mengeluh. Kai mula mengigil kesejukan. Dia berdiri di hadapan pintu selama 10 minit sebelum berfikir untuk membunyikan loceng. Sebelum dia sempat membunyikan loceng pintu buka oleh Aoi. Kai memandang Aoi sambil tersengih. Aoi memandang Kai dari atas ke bawah. Aoi menggelengkan kepalanya.

" Ruki! Tolong bawakkan tuala.” Jerit Aoi.

“ kenapa?” balas Ruki.

“ Kai basah kuyup. Dia akan basahkan satu rumah kalau kau tak bawakkan tuala sekarang.” Kai masih lagi tersengih.


please comment!

to be continue!
HITS THE LIKE, COMMENT THIS POST AND CLICK MY NUFFNANG! I WANNA COSPLAYING!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...